U okviru 13. Kongresa pilanara jugoistočne Europe organiziran posjet Centru kompetencija Vukovarsko-srijemske županije

17. studenog 2022. u prostorima tvrtke Bjelin Spačva, u Vinkovcima, održan je 13. Kongres pilanara jugoistočne Europe. Kongresu je prisustvovalo više od 100 sudionika koji su raspravljali o temama usmjerenim na trenutnu krizu i probleme u sektoru šumarstva.

Kongres je organizirao Hrvatski drvni klaster s partnerima Bjelin d.o.o., Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, Hrvatskih šuma d.o.o. i Ministarstva poljoprivrede.

Na Kongresu se raspravljalo o novim trendovima na tržištu, poslovanju pilana uslijed globalne krize, o zelenoj politici i utjecaju na dostupnost drva, povećanju konkurentnosti i inovativnih tehnologija, nestašicama i poremećajima u opskrbnim lancima te o biomasi i energiji iz drva.

Kongres pilanara održava se još od 2010. godine i služi kao regionalna platforma za raspravu o ključnim novostima u području primarne prerade drva, cijenama piljene građe, nabavi trupaca, tehnologijama sušenja, proizvodnje peleta i energije iz drva te drugim aktualnim temama u drvoprerađivačkom i šumarskom sektoru.

U okviru 13. Kongresa pilanara jugoistočne Europe održan je i studijski posjet Centru kompetencija Vukovarsko-srijemske županije i strateškom projektu Vukovarsko-srijemske županije „Drvno tehnološkom centru Slavonski hrast“.