U europskom gradu šuma za 2022. godinu, Barceloni, započela je Završna konferencija europskog projekta ROSEWOOD4.0 (HORIZON2020)

14. lipnja 2022. godine je u reprezentativnom prostoru Europskog šumarskog instituta u Barceloni (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) započela dvodnevna Završna konferencija projekta ROSEWOOD4.0 – Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju (Obzor 2020.) pod nazivom – Poticanje inovacija za održivi drvni sektor u Europi. Na konferenciji sudjeluje (uživo i online) više od 100 sudionika iz cijele Europe.

Projekt ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje drvne sirovine spremna za digitalizaciju, financiran iz programa Obzor 2020., okuplja 21 projektnog partnera iz 18 zemalja, okupljenih u 5 regionalnih centara za održivo korištenje drvne sirovine. Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije je voditelj Centra za jugoistočnu Europu, u kojem još sudjeluju projektni partneri Klaster bioenergije i okoliša Zapadne Makedonije iz Grčke te Šumarski institut Slovenije. U okviru projekta prikupljeno je 459 primjera dobrih praksi i inovacija dostupnih na objavljenoj Platformi znanja: https://www.forestinnovationhubs.rosewood-network.eu , izrađene su i objavljene Smjernice za digitalizaciju drvnog sektora: https://rosewood-network.eu/resources/roadmaps/ , a pokrenuti su i otvoreni online tečajevi (MOOC) dostupni na službenoj stranici projekta: https://rosewood-network.eu/resources/training/