Projekt GreenCBC: Razvijeni novi zeleni proizvodi – dječje stolice

Centar kompetencija organizirao je radionicu „Razvoj zelenih proizvoda“ za naše poduzetnike, poduzetničke potporne institucije, studente i inovatore.

Radionica „Razvoj zelenih proizvoda“ organizirana je u okviru projekta „Prekogranična mreža u području otvorenih inovacija u bioekonomiji – GreenCBC“ s ciljem poticanja korištenja zelenih tehnologija u razvoju novih proizvoda od drva. Projektima poput GreenCBC projekta potičemo korištenje novih, zelenih tehnologija kojima se smanjuje negativan utjecaj na okoliš.

Polaznici su imali priliku proći cijeli proces dizajna, konstrukcije i konačne izrade prototipa proizvoda od drva uz vodstvo stručnjaka s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te stručnjacima za opremu na kojoj se provodio praktični dio nastave (uređaj za graviranje, kontejnerska lakirnica, UV Led printer širokog formata).

Rezultat radionice su 3 dječje stolice iz hrastovine, trešnjevine i jasenovine izrađene u laboratorijima Centra kompetencija. Svaki je prototip površinski obrađen odgovarajućim lakovima, bojama, nanosima i obradama pri čemu su primijenjeni novi strojevi u GreenCBC Zelenom laboratoriju – mobilna kontejnerska lakirnica, uređaj za graviranje i UV LED pisač velikih formata.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Više informacija o programu Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. možete pronaći na: https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/ . Nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora, a uz Centar kompetencija, partneri su Udruženje za razvoj Nerda iz Tuzle i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića.