Održana prva ROSEWOOD4.0 Forestry Speed Dating radionica – Pronađite investitora za vašu inovaciju

25.10.2021. održana je prva u nizu ROSEWOOD4.0 Forestry Speed Dating radionica – Pronađite investitora za vašu inovaciju. Teme radionica su digitalizacija upravljanja šumama, šumskim inventarom i nadzorom, a prva radionica bila je fokusirana na alate za vizualizaciju i simulaciju šuma. Na svakoj sljedećoj radionici bit će predstavljeno nekoliko primjera dobrih praksi ili inovacija iz područja  bioekonomije, a nakon predstavljanja, polaznici će moći razmijeniti kontakte te sklopiti partnerstva i suradnje.

Na prvoj radionici predstavljene su dvije inovacije – iWald i Virtual Forest 2.0 koje su izabrane iz ROSEWOOD4.0 kolekcije primjera dobrih praksi.

Hubert Röder sa Sveučilišta primijenjenih znanosti, Njemačka, predstavio je platformu iWald, koja za cilj ima aktivirati šumoposjednike i dionike koji mogu pristupiti svojoj šumi na jednostavan i digitalan način putem mobitela ili tableta. Putem platforme iWald svi korisnici mogu dobiti tehničke podatke i informacije za održivo upravljanje vlastitim šumama.

Markus Korhonen s Laplandskog sveučilišta za primijenjenu znanost, Finska, predstavio je alat Virtual Forest 2.0, odnosno istraživački i razvojni projekt koji razvija novi inovativni alat koji omogućuje učinkovitu vizualizaciju šumskih resursa i prostornih podataka u 3D okruženju. Virtual Forest 2.0 je aplikacija koja se može koristiti u participativnom planiranju korištenja zemljišta, usmjeravanju šumoposjednika i za kombiniranje interesa različitih skupina dionika u pogledu korištenja prirodnih resursa i područja. Glavni cilj projekta je poboljšati korištenje vizualizacije npr. u sektoru biogospodarstva šuma.

Datum održavanja sljedeće radionice biti će naknadno objavljen.

Izvor fotografija: https://virtualforest2.wordpress.com/home/