Objavljena ROSEWOOD4.0 Platforma znanja

U okviru projekta ROSEWOOD4.0 razvijena je Platforma znanja koja služi kao digitalni repozitorij za inovativna rješenja i primjere dobrih praksi prikupljenih kroz sam projekt. Platformu su razvili Steinbeis Innovation gGmbh (Njemačka), InnovaWood (Belgija), CESEFOR (Španjolska) i Europski šumarski institut (Finska) sa 17 konzorcijskih partnera, među kojima je i Centar kompetencija d.o.o.

Platforma znanja je besplatna i otvorenog tipa, a primarna svrha joj je prikupljanje digitalnih inovativnih rješenja i primjera dobre prakse te olakšavanje pristupa informacijama iz sektora šumarstva. Namijenjena je za praktičare iz sektora šumarstva kao i za ostale dionike iz znanosti, politike, javnog i privatnog sektora te pojedinaca koji su zainteresirani za šumarstvo. Platforma znanja trenutno sadrži više od 260 primjera dobrih praksi i inovacija iz sektora šumarstva i drvne industrije s područja 15 Europskih zemalja.

Ovaj digitalni repozitorij svojim jednostavnim sučeljem omogućava korisnicima lagan pristup svim primjerima dobre prakse i inovacija, videima i informacijama, te kontakt podacima pružatelja navedenih rješenja u sektoru šumarstva. Platforma znanja je višejezična, omogućuje sofisticiranu naprednu tražilicu te na taj način olakšava pristup informacijama s ciljem lakšeg transfera znanja.

Ovom Platformom znanja ROSEWOOD4.0 nastoji se povezati i djelovati kao poveznica između različitih zemalja kako bi se dijelile prakse na europskoj razini – npr. inovacija ili najbolja praksa iz Hrvatske može biti korisna i primjenjiva u Španjolskoj.

Krajnji cilj bio je razviti platformu koja premošćuje jaz između pružatelja rješenja, tehnologija i dobrih praksi u sektoru šumarstva i profesionalaca, stručnjaka i šumoposjednika kojima su potrebni novi načini učinkovitog, isplativog i održivog gospodarenja šumama.