Danijel Sabadoš

Maturant Danijel Sabadoš je najbolji mladi stolar u Hrvatskoj!

Učenik 3. razreda vinkovačke Drvodjelske tehničke škole, Danijel Sabadoš, osvojio je zlato na natjecanju World Skills Croatia 2021. u disciplini stolarstvo. World Skills Croatia je Državno natjecanje učenika strukovnih škola koje se održalo na Zagrebačkom velesajmu, a natjecalo se više od 300 učenika u 43 discipline.

Natjecatelji su imali za zadatak izraditi stolić s ladicom, a Danijel je, pod mentorstvom svog profesora i razrednika, dipl. ing. Joze Petrušića, osvojio zlato sa 69,57 bodova. Na natjecanju je Danijel morao pokazati i vještine crtanja, čitanja crteža, tehnološkog opisa i znanja iz matematike kod izračuna potrebnih materijala i troškova te je u svakoj pojedinoj kategoriji ostvario najbolje rezultate.

Drvodjelska tehnička škola Vinkovci ostvaruje odlične rezultate na natjecanjima. U 20 godina natjecanja, njihovi su učenici osvojili 12 medalja, od čega šest medalja pod mentorstvom prof. Petrušića.

Uz zavidna postignuća na učeničkim natjecanjima, Drvodjelska tehnička škola sudjeluje u mnogo međunarodnih, nacionalnih i županijskih projekata, a vesele se i dovršetku Drvno-tehnološkog centra u Gradištu gdje će mladi koji se odluče baviti drvom imati priliku raditi na novim tehnologijama.

Samo neki od primjera projekata ove „male, aktivne, dobro opremljene i dobro organizirane škole“ prema riječima prof. Petrušića uključuju ERASMUS projekt mobilnosti nastavnika i učenika nositelja škole iz Njemačke. Također, uz Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, škola je partner na projektu WOOD4STEM, nositelja projekta Drvni klaster Slavonski hrast. Vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna kuna u potpunosti financirano iz Europskog socijalnog fonda, a cilj je popularizacija šumarstva i drvne tehnologije od vrtića, osnovne i srednje škole do fakulteta i opće populacije. U školi djeluje i učenička zadruga Pinokio koja također uključuje kreativne učenike željne novih znanja i sudjeluje u različitim projektima u gradu i županiji.

Čestitke Danijelu i njegovom mentoru!

FOTO: Glas Slavonije