Europsko priznanje Centru kompetencija Vukovarsko-srijemske županije i Republici Hrvatskoj – Centar kompetencija VSŽ odabran za koordinatora europske ROSEWOOD4.0 mreže za digitalizaciju drvnog sektora

14 i 15. lipnja 2022. godine je u reprezentativnom prostoru Europskog šumarskog instituta u Barceloni (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) održana Završna konferencija projekta ROSEWOOD4.0 – Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju (Obzor 2020.) pod nazivom – Poticanje inovacija za održivi drvni sektor u Europi. Na konferenciji je sudjelovalo (uživo i online) više od 100 sudionika iz cijele Europe.

Projekt ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje drvne sirovine spremna za digitalizaciju, financiran iz programa Obzor 2020., okuplja 21 projektnog partnera iz 18 zemalja, okupljenih u 5 regionalnih centara za održivo korištenje drvne sirovine. Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije je voditelj Centra za jugoistočnu Europu, u kojem su još sudjelovali projektni partneri Klaster bioenergije i okoliša Zapadne Makedonije iz Grčke te Šumarski institut Slovenije. U okviru projekta prikupljeno je 459 primjera dobrih praksi i inovacija dostupnih na objavljenoj Platformi znanja: https://www.forestinnovationhubs.rosewood-network.eu , izrađene su i objavljene Smjernice za digitalizaciju drvnog sektora: https://rosewood-network.eu/resources/roadmaps/ , a pokrenuti su i otvoreni online tečajevi (MOOC) dostupni na službenoj stranici projekta: https://rosewood-network.eu/resources/training/

Nakon uspješne provedbe projekta ROSEWOOD 4.0, koji je trajao od siječnja 2020. do lipnja 2022., projektni partneri će nastaviti sudjelovati u aktivnostima mreže kako bi osigurali održivost aktivnosti projekta i iskorištavanje svih njegovih rezultata kad su u pitanju digitalna rješenja i alati za održivu uporabu drva.

Na prvom sastanku europske ROSEWOOD4.0 mreže koja okuplja respektabilne znanstveno-istraživačke institucije iz 18 europskih zemalja, sudjelovao je i predstavnik Europske komisije, a tom je prilikom i formalno odlučeno da će Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije biti koordinator ROSEWOOD4.0 mreže, dok je Europski šumarski institut (EFI) zadužen za logističku podršku. Priznanje je to za dosadašnji rad i ostvarene rezultate Centru kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, a time i Vukovarsko-srijemskoj županiji i Republici Hrvatskoj.