DIGITAL FOOD QUALITY AND TRACEABILITY USING BLOCKCHAIN

Podrška poljoprivredno-prehrambenim zajednicama i mrežama u jugoistočnoj Europi kroz razvoj usluga digitalnog praćenja i kvalitete hrane korištenjem blockchain tehnologije

ACRONYM:

DFBT

ODGOVORNO TIJELO:

SmartAgriHubs

PARTNERI:

  • Cuspis d.o.o. (HR)
  • Tera Tehnopolis d.o.o. (HR)
  • Competence Centre Ltd (HR)
  • Green DIH (RO)
  • Smart Village (BA)
  • Hadas Bar (IL)

PRORAČUN:

160.543,69 EUR

IZVOR FINANCIRANJA:

SmartAgriHubs, Obzor 2020

GLAVNI CILJEVI PRIJEKTNOG PRIJEDLOGA:

Projektom će se povećati sudjelovanje Digitalnih inovacijskih centara u jugoistočnoj Europi u digitalnoj transformaciji poljoprivredno-prehrambenog sektora sa fokusom na sljedivost hrane korištenjem blockchain tehnologije.

TRAJANJE PROJEKTA:

Svibanj-Rujan 2022

OPIS PROJEKTNOG PRIJEDLOGA:

Projekt je suradnja 4 Digitalna inovacijska centra, Centra kompetencija i tvrtke sa snažnim kompetencijama u korištenju blockchain tehnologije.

Potrošači još uvijek nisu sigurni što kupuju, posebno za “premium” i/ili organsku hranu. Ključno je osigurati pravi alat za pružanje objektivnih informacija o kvaliteti i sljedivosti. Na ovaj način će potrošači koji kupuju “premium” i/ili organsku hranu i plaćaju više, moći vidjeti povijest pojedine namirnice.

Naše usluge mogu značajno unaprijediti poduzetničko poslovanje. Uz pomoć digitalizacije i blockchain tehnologije, pokazat ćemo kako napraviti transparentan opskrbni lanac od „Polja do stola“ koji će kupcima omogućiti da budu dobro informirani o povijesti određenog paketa ili komada hrane iz trgovine. Fokus projekta također će biti na prerađivačima hrane, kupcima, regulatorima, službenicima lokalne samouprave i predstavnicima udruga za zaštitu potrošača.

Korištenjem blockchain tehnologije podaci o kvaliteti hrane bit će dostupni svim sudionicima u opskrbnom lancu, a posebice potrošačima. Povećanjem transparentnosti i sljedivosti povećava se razina povjerenja između dionika u lancu vrijednosti, a “premium proizvodi” opravdavaju povjerenje i dobivaju poticaj u svojim marketinškim strategijama.

Štoviše, nadopunjujući istraživanje i izgradnju ekosustava regionalnih potreba u digitalnim aspektima sljedivosti hrane, konzorcijski partneri identificirali su specifične “Premium” prehrambene proizvode na koje će se usredotočiti tijekom ovog projekta: jaja, crna slavonska svinja, jabuke, vino i avokado. Kvaliteta i sljedivost digitalne hrane bit će osigurane korištenjem blockchain tehnologija u okruženju za testiranje sa svim procesima i operacijama potrebnim za primjenu u stvarnom svijetu.

OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and innovation programme under grant agreement No 818182.