Članice Mreže BOND upoznale se s primjerima dobre prakse na studijskom putovanju u Barceloni

S ciljem jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija (PPI) u Hrvatskoj, umrežavanja i upoznavanja primjera dobre prakse, članice Mreže BOND, njih 47, sudjelovale su na studijskom putovanju u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Barceloni od 17. do 21. travnja 2023. godine.

Bila je ovo prilika za upoznavanje potpornih institucija španjolske regije Katalonija, ali i umrežavanje i povezivanje predstavnika hrvatskih PPI-ja, dijeljenje i razmjenu znanja te najbolje prakse katalonskih institucija.

Članice Mreže BOND upoznale su se prvi radni dan s radom Gospodarske komore Barcelone. Cambra de Barcelona nudi širok raspon usluga koje pomažu u jačanju poslovanja, podržavaju tamošnje tvrtke u globalnom širenju, pomažu u pronalaženju dobavljača, distributera, partnera i kupaca u inozemstvu, pružaju pomoć pri pregovaranju, u poslovnim sporazumima te posredovanju u trgovačkim sporovima. Izdaju komercijalne potvrde, carinska izvješća, vize i službene procedure. Drugog dana studijskog putovanja BOND tim posjetio je neprofitnu organizaciju TechBarcelona te se upoznao s načinom poslovanja i organizacijom lokalnog poduzeća Nuclio.

Tijekom obilaska poduzetničkih potpornih institucija, članice Mreže BOND posjetile su i Centre de Reempresa de Catalunya. Riječ je o najboljem sustavu podrške za prijenos poslovanja mikro i malih poduzeća u Europi. Ovaj jedinstveni poslovni model, za razliku od većine programa za podršku poduzetnicima, inicirala su dva udruženja poduzetnika – Katalonsko udruženje poslodavaca (CECOT) i Autoocupacio – Privatna fondacija za samozapošljavanje, čiji je vlasnik Albert Colomer, poslovni anđeo i idejni začetnik Reemprese.

Tijekom posjeta katalonskim lokalnim institucijama za podršku poduzetništvu, članice Mreže BOND upoznale su se s potpornim programima za digitalizaciju poslovanja, servisima za prodaju i kupnju poduzeća, izvorima financiranja za pokretanje poduzeća koji postoje u Španjolskoj, ali i poslovnim inkubatorima koji predstavljaju suvremeni alat razvoja poduzetništva. Jedan od najsuvremenijih visokotehnoloških poslovnih inkubatora, 3D Incubator, koji je smješten u poslovnoj zoni Franca u Barceloni, posjetili su posljednjeg dana studijskog putovanja.

Tijekom studijskog putovanja, članice Mreže BOND imale su priliku vidjeti i najpoznatije znamenitosti Barcelone, remek djela Antonija Gaudija poput crkve Svete obitelji (Sagrada Familia), kuće Batllo i Park Guell. Također, posjetili su i najstariji dio Barcelone, Gotičku četvrt (Barrio Gotico), katedralu Barcelona, Katalonski trg, Ramblu de Catalunya kao i brojne druge atrakcije Barcelone poput Campa Nou, službenog stadiona nogometnog kluba FC Barcelona te najvećeg stadiona u Europi.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije organizirala je studijsko putovanje u Barcelonu u okviru projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)” BOND 2 – Faza II, s ciljem jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija, članica Mreže BOND. U svibnju ove godine članice Mreže BOND posjetit će i Amsterdam.