Započeo novi projekt ROSEWOOD 4.0 (Obzor 2020.) za digitalizaciju šumarstva i drvne industrije

FIRENCA, 17.01.2020. – U glavnom gradu talijanske regije Toscane organizirana je dvodnevna Početna konferencija novog projekta ROSEWOOD 4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju.

Na početnoj konferenciji sudjelovao je 21 projektni partner iz 19 europskih zemalja. Partneri su u sklopu projekta ROSEWOOD 4.0 organizirani u centre (sjeverna Europa, srednjezapadna, srednjeistočna, jugozapadna, jugoistočna Europa). Centar kompetencija d.o.o. je voditelj centra za jugoistočnu Europu (South-East Europe Hub) s partnerima Šumarskim institutom Slovenije i  Klasterom bioenergije i okoliša zapadne Makedonije iz Grčke. Nakon uspješno provedenog projekta ROSEWOOD koji završava u siječnju 2020., Centar kompetencija nastavlja s aktivnostima podrške i promocije održivog korištenja vrijedne šumske sirovine i u sljedeće 2 godine jer projekt traje do prosinca 2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.047.901,00 EUR, i financira se 100% iz programa Europske komisije za istraživanje i inovacije, Obzor 2020.

ROSEWOOD 4.0 usmjeren je na poboljšanje postojeće ROSEWOOD mreže EU regija i njezinih aktivnosti, omogućujući dionicima lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije povezivanje i razmjenu dobrih praksi na terenu. Konačni cilj je učinkovito prenošenje znanja unutar i između regija pomoću modernih alata kao što su digitalne platforme, rješenja za digitalne treninge itd.

Koordinator projekta je Steinbeis 2i GmbH (Njemačka), a uz Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca kao jedinog hrvatskog predstavnika, projektni su partneri još i Innovawood (Belgija), Europski šumarski institut (Finska), Holzcluster Steiermark (Austrija), Nacionalni centar za šume (Francuska), Sveučilište primijenjenih znanosti Bern (Švicarska), Centar za obrazovanje u šumarstvu (Njemačka), Slovenski šumarski institut (Slovenija), Klaster bioenergije i okoliša zapadne Makedonije (Grčka), Zaklada za promociju šumarstva i drvne industrije u regiji Castilla Y Leon (Španjolska), Udruga za energiju iz agro-šumskih izvora (Italija), Viši agronomski institut Sveučilišta u Lisabonu (Portugal), Forza – Agencija za održivi razvoj Karpatske regije (Ukrajina), Drvno- tehnološki institut (Poljska), Udruženje Ko-Fa (Romania), Nacionalni centar za šumarstvo (Slovačka), Laplandsko sveučilište primijenjenih znanosti (Finska), Centar za prirodne potencijale (Finska), Paper Province klaster (Švedska) i Tretorget (Norveška).

Na Početnoj konferenciji su iz Centra kompetencija, kao projektnog partnera i Centra za jugoistočnu Europu, sudjelovali direktor dr. sc. Ivan Ambroš, voditeljica Odjela za razvoj i poslovanje Danijela Šarić-Bartolović i asistentica na projektu Iva Božić.