U Brašovu organizirana radionica za razvoj poslovnih modela identificiranih ideja

BRAŠOV, 11.04.2019. – U okviru projekta ROSEWOOD Europska mreža regija za održivo korištenje drvne sirovine, na EXPOWOOD – Međunarodnom sajmu za profesionalnu opremu i tehnologije, u Poslovnom parku Brašov, održana je radionica stručnjaka centra za istočnu Europu (East Europe Hub). Organizator radionice je bio Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj u suradnji s Udruženjem KO-FA (Pro-wood Drvni klaster) iz Rumunjske. Tema radionice bila je razvoj poslovnih modela odnosno detaljnija razrada poslovnih ideja identificiranih tijekom prošle radionice u Ljubljani.

Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj kao centar za istočnu Europu (East Europe Hub), uvodno je predstavio projekt te postignute rezultate. Uslijedilo je predstavljanje poslovnih ideja prikupljenih u okviru 1. radionice održane u Ljubljani, posebice 4 ideje koje su odabrane za daljnji razvoj poslovnog modela. U završnici radionice, nakon predstavljanja pripremljenih poslovnih modela sve 4 ideje, prisutni su odabrali poslovnu ideju za formiranje radne skupine odnosno projektnog partnerstva za implementaciju iste.

Na radionici su još sudjelovali i projektni partneri Hrvatski šumarski institut, KO-FA / PROWOOD klaster, Slovenski šumarski institut, te stručnjaci iz slijedećih organizacija: Hrvatske šume (Hrvatska), Ministarstvo poljoprivrede (Hrvatska), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Vukovarsko-srijemske županije (Hrvatska), Poslovni Puls d.o.o. (Rumunjska), Spiral d.o.o. (Rumunjska), Sveučilište u Ljubljani, Biotehnički fakultet, Zavod za znanost i tehnologiju drva (Slovenija), LAG Prespa (Makedonija), Ligna Grupa – Bugarski klaster proizvođača namještaja (Bugarska), Green Energy klaster (Rumunjska), Monoimpex d.o.o. (Rumunjska), Sveučilište u Šopronu (Mađarska), Transilvanijsko sveučilište Brašov (Rumunjska), Regionalna razvojna agrencija (Rumunjska) i dr.

Nastavno na održanu radionicu, organiziran je studijski posjet dva primjera najbolje prakse u Sfantu Gheorghe (TIMFLOW i Urban wood waste), kao i povezivanje dionika lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije.