ROSEWOOD4.0 – Upoznajte se s primjerom dobre prakse i inovacije u sektoru šumarstva!

FeltGIS norveška je tvrtka koja se bavi razvojem tehničkih rješenja za prijenos, obradu i pohranu podataka u sektoru šumarstva. Tvrtka FeltGIS razvila je digitalno rješenje – Greenbox (Zelena kutija) koja pruža pregled proizvodnje i pohranu podataka u stvarnom vremenu te međusobno povezuje sudionike šumarskih radova.

Zelena kutija sustav je koji omogućuje pristup relevantnim kartama s informacijama relevantnim za sječu, prijavljenom volumenu sječe, utovaru i sl. Unosom podataka u aplikaciju putem mobitela, zadaci se pohranjuju u tzv. zelenu kutiju te prenose uređajima koji se nalaze u strojevima za utovar. Zelena kutija omogućuje komunikaciju mobilnog uređaja i šumarskog stroja, a mini-računalo stvara vezu bez potrebe za instalacijom softvera i dostupnosti internetske mreže. Cilj digitalnog rješenja je osloboditi radnika u šumi zamornih zadataka te mu omogućiti da se usredotoči na ono najvažnije: samo šumarstvo!

Projekt ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju ima za cilj učinkovito prenijeti znanje unutar i između regija pomoću modernih alata kao što su digitalne platforme, alati za digitalne treninge i sl. Naglasak projekta je na digitalizaciji šumarstva i drvne industrije te digitalnim alatima (društveni mediji, platforme, e-učenje) za osposobljavanje i obuku pomoću kojih će praktičari dijeliti znanja s mnogo značajnijim učinkom.

Saznajte više o primjeru dobre prakse u videu: