ROSEWOOD4.0: Nova razina umrežavanja!

VINKOVCI, 22.04.2020. – ROSEWOOD4.0 koristi digitalna rješenja za jačanje prijenosa znanja kako bi povezao različite dionike lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije, te kako bi osnažio održivost uporabe drva u Europi.

Ovaj novi projekt, financiran je programom Europske komisije, Obzor 2020., a temelji se na ROSEWOOD mreži regionalnih centara, proširujući već uspostavljenu mrežu, kako u geografskom smislu, tako i po širini alata i rješenja koje koriste dionici diljem Europe.

ROSEWOOD4.0 fokusiran je na digitalizaciju i digitalne alate za prijenos znanja, programa obuke i prakse, te omogućuje praktičarima dijeljenje znanja s mnogo većim učinkom. Projekt poboljšava postojeću mrežu europskih regija ROSEWOOD, kako bi pružio dionicima lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije, veće mogućnosti za razmjenu primjera dobrih praksi na terenu i omogućio pristup širokom spektru tehnoloških i ne-tehnoloških inovacija. Fokus na digitalne platforme i digitalna rješenja za obuku smanjuje identificirani jaz, prema kojem sektor šumarstva i drvne industrije zaostaje u prilagodbi i primjeni suvremenih IKT rješenja. Time se doprinosi rješavanju dva glavna izazova u uporabi drva u Europi, a to su pristup primarnim resursima i transparentnost tržišta.

ROSEWOO4.0 će doprinijeti smanjenju jaza u znanju na temeljnoj razini i povećati prijenos inovacija i poslovnih modela diljem regija i šire, dijeleći znanje na međuregionalnoj razini za održiv gospodarski razvoj sektora šumarstva i drvne industrije u korist ruralnih područja, zajednica i regija.

Projekt ima četiri glavna cilja:

 • jačanje i održavanje centara za održivu uporabu drva kao platforme za suradnju i inovacijske mreže u pet glavnih europskih regija
 • prijenos informacija o primjerima dobrih praksi, inovacijama i rezultatima istraživanja vezanim za uporabu drva i konkurentnost
 • identifikacija i razvoj suradnje i inovacija među svim sudionicima, kao i potpora preuzimanju i primjeni postojećih najboljih praksi i inovacija
 • potpora razvoju novih poslovnih prilika za održivu uporabu drva kroz izgradnju kapaciteta, obuke i razvoj baza znanja.

ROSEWOOD4.0 grupira regije prema zemljopisnom položaju i zajedničkim značajkama za uspostavljanje pet regionalnih središta za održivo korištenje drva:

 • Sjeverna Europa (Finska, Švedska, Norveška, Baltičke zemlje, Danska)
 • Srednjezapadna Europa (Njemačka, Belgija, Francuska, Švicarska, Austrija)
 • Srednjeistočna Europa (Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Ukrajina)
 • Jugozapadna Europa (Španjolska, Italija, Portugal i jug Francuske
 • Jugoistočna Europa (Hrvatska, Grčka, Slovenija).

Dijeljenjem rješenja za šumarstvo na temelju IKT-a, ROSEWOOD4.0 doprinijet će poboljšanju konkurentnosti šumarstva i drvne industrije i vitalnom razvoju ruralnih područja u okviru europske bioekonomije.

ŠTO JE NOVO U ROSEWOOD4.0?

 • ojačane i proširene veze s istočnom Europom
 • nove zemlje članice: Poljska, Slovačka, Ukrajina, Portugal, Grčka, Norveška, Švedska
 • veći geografski doseg s 5 regionalnih čvorišta
 • digitalni alati za obuku, materijali i metodologije
 • povećan protok praktičnih informacija između dionika šumarstva i drvne industrije u Europi
 • povećano prihvaćanje i primjena rješenja

O PROJEKTU

ROSEWOOD4.0 čini konzorcij 21 partnera s područja 18 europskih zemalja. Konzorcij, kojim koordinira Steinbeis-Europa-Zentrum iz Njemačke, uključuje posredničke institucije, međunarodne i regionalne mreže, istraživačke institucije i udruženja. ROSEWOOD4.0 dvogodišnji je projekt programa Obzor 2020. za koordinaciju i podršku u okviru poziva za „renesansu ruralnih krajeva“ RUR 2019 „Tematske mreže koje prikupljaju znanje spremno za praksu“, financirano temeljem ugovora broj 862681.