ROSEWOOD East Europe Hub na 10. Kongresu pilanara jugoistočne Europe

SLAVONSKI BROD, 26.09.2019. – Jubilarni, 10. Kongres pilanara jugoistočne Europe organizirao je Hrvatski drvni klaster, Centar za razvoj i ulaganja i Drvo & Namještaj, pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatskog Sabora, Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Centar kompetencija d.o.o. sudjelovao je na navedenom događaju u sklopu provedbe projekta ROSEWOOD Potrajno korištenje drva u Europi te u aktivnostima povezivanja i umrežavanja.

Kongres pilanara centralno je okupljanje predstavnika pilanske industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i drugih okolnih zemalja koji je prepoznat i na europskom nivou, o čemu je svjedočio sve veći broj inozemnih sudionika, posebno iz Austrije, Njemačke, Italije, te dionika iz skandinavskih zemalja (Švedska).

Tematski fokus ovogodišnjeg kongresa bio je  mobilizacija dodatnih količina sirovine, povlačenje sredstava iz EU fondova te osiguranje konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije. Raspravljalo se i o zdravstvenom stanju šuma (koje su dionici proglasili katastrofalnim), o nadolazećoj recesiji u Europi kao i njenim posljedicama na sektor prerade drva. Sudionici kongresa imali su priliku  upoznati se s novim postrojenjima za proizvodnju energije iz drva, sušionicama i s proizvodnjom masivnog hrastovog namještaja.

Na kongresu je zaključeno da se sektorski dionici trebaju držati zajedno i kreirati tržišne strategije budući je trgovina drvom jako globalizirana i pod utjecajem posljedica aktualnog američko – kineskog trgovinskog rata.  Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. stavio je naglasak na važnost suradnje partnera kroz rečenicu; „Ili će oba partnera pobijediti, ili oba partnera gube.“

Direktor Centra kompetencija d.o.o.  za istraživanje i razvoj, dr.sc. Ivan Ambroš, sudjelovao je na kongresu kao izaslanik Vukovarsko srijemske županije i sudionik u panel raspravi na temu –  Utjecaj globalnih tržišnih trendova na budućnost pilana u zemljama JI Europe. Na panelu je dr.sc. Ivan Ambroš istaknuo važnost suradnje dionika u lancu vrijednosti šumarstva i drvne industrije. Predstavio je aktivnosti vezane uz provedbu projekta Drvno tehnološki centar – Slavonski hrast i istaknuo važnu zadaću Centa kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, a to je spajanje gospodarstva i znanosti – kako dovesti našoj vrijednoj sirovini nova znanja i nove tehnologije.

Na panel raspravi na temu Investicije u nove tehnologije i izbor opreme sudjelovao je i  predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast i predsjednik Uprave Spačve d.d. dr.sc. Josip Faletar, koji je istaknuo važnost investiranja u nove tehnologije kako bi se podigla razina konkurentnosti poduzeća te o važnosti iskorištavanja drvnog ostatka i stvaranja proizvoda s većom dodanom vrijednosti.