ROSEWOOD4.0

Pridružite se revoluciji šumarstva uz ROSEWOOD4.0 (HORIZON 2020)

Projekt ROSEWOOD4.0 fokusiran je na digitalizaciju i digitalne alate za prijenos znanja, programe obuke i prakse, te omogućuje dionicima u sektoru šumarstva i drvne industrije dijeljenje znanja s mnogo većim učinkom.

Donosimo vam pregled primjera dobrih praksi i inovacija s temom Alati za simulaciju i vizualizaciju u šumarstvu. Svaki mjesec predstavit ćemo nekoliko primjera dobrih praksi i inovacija, s određenom temom, koji su prikupljeni u okviru provedbe projekta ROSEWOOD4.0 i okupljeni na Platformi znanja. Cilj predstavljanja primjera dobrih praksi i inovacija je upoznavanje dionika u sektoru šumarstva i drvne industrije s novim i inovativnim načinima u održivom gospodarenju šumama.

U studenom predstavljamo digitalne alate za vizualizaciju i simulaciju u šumarstvu:

iWald (Njemačka) – aplikacija za pametne telefone koja uspoređuje tretmane uzgoja šuma i simulira procese rasta šuma. Putem ovog digitalnog rješenja, šumoposjednici i stručnjaci mogu pristupiti realističnim i tehnički ispravnim opcijama za održivo gospodarenje svojim šumama. Ovaj alat ima za cilj poboljšati otpornost i prilagodbu šuma na klimatske promjene, što je jedan od glavnih izazova s kojima se trenutno suočava sektor šumarstva.

Virtual Forest 2.0 (Finska) – Virtual Forest 2.0 omogućuje učinkovitu 3D vizualizaciju šumskih sastojina na temelju točnih podataka i mogućnosti upravljanja šumama. Aplikacija poboljšava participativno planiranje korištenja zemljišta, usmjerava vlasnike šuma i pomaže različitim skupinama dionika razumjeti kako će njihova šuma izgledati u budućnosti.

HiVision (Švedska) – HiVision je vodeće inovativno rješenje za digitalizaciju koje pojedinim operaterima dizalica omogućuje sigurno obavljanje bilo kojeg zadatka utovara drva bez napuštanja kabine kamiona. Ova tehnologija omogućuje operateru, s naočalama za virtualnu stvarnost, da sjedi u kabini kamiona i koristi upravljačke palice za upravljanje funkcijama dizalice, što poboljšava učinkovitost i profitabilnost prijevoza i uporabe drva.

AVATAR (Njemačka, Norveška, Švedska) – je digitalni sustav podučavanja koji pruža podršku radnicima u šumarstvu uslijed sve veće kompleksnosti korisničkih sučelja modernih strojeva koje koriste. Uz AVATAR, sustavi upravljanja strojevima i senzorska tehnologija prikupljaju ciljane informacije kako bi operatera usmjerili prema uravnoteženijim metodama i tehnikama rada, kao i većoj preciznosti i kvaliteti šumarskih operacija u EU.

Pratite nas i idući mjesec s novom temom i primjerima dobrih praksi i inovacija!