Održan Okrugli stol o Europi za mlade

VINKOVCI, 15.04.2019. – U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održan je Okrugli stol u okviru obrazovnog programa Škola ambasador Europskog parlamenta na kojem su uz učenike i predstavnike šest srednjih škola s područja Vinkovaca sudjelovali zamjenik župana Josip Dabro i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. 

S obzirom na važnost Europske unije u svakodnevnom životu svih građana, Europski parlament odlučio je pokrenuti u Republici Hrvatskoj obrazovni program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS – European Parliament Ambassador School) te ga usmjeriti na podizanje razine osviještenosti među mladima o Europi kroz aktivno učenje o njoj. Program učenicima omogućuje da se informiraju o Europskoj uniji, a posebno o demokratskim ovlastima Europskog parlamenta u donošenju odluka.

Teme današnjeg Okruglog stola bile su sport, obrazovanje, život mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Vinkovcima, predstojeći izbori za EU parlament i razno.

Neki od prijedloga učenika za poboljšanje sporta u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji je kreiranje informatičke platforme za praćenje uspjeha svih sportaša te će se na taj način sufinancirati njihovi rezultati u cilju poticanja daljnjeg uspjeha.

Obzirom da je na prošlom izboru za EU parlament postotak izlaska mladih bio samo 13 %, današnjim konstruktivnim dijalogom i približavanjem EU fondova učenicima kroz projekte u provedbi na području grada i županije, a  kojima se poboljšava ne samo život mladih već i svih stanovnika Vukovarsko-srijemske županije, potaknulo se prisutne na izlazak na nadolazeće izbore za EU parlament.

Iz Centra kompetencija d.o.o za istraživanje i razvoj sudjelovali su voditeljica projekta Ana Škrabo te asistenti na projektu Martina Đukić i Goran Žagar.