Župan Galić obišao gradilište infrastrukturnog projekta „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“

Župan Galić obišao gradilište infrastrukturnog projekta „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“

GRADIŠTE, 19.02.2020. – Župan Božo Galić, načelnik Općine Gradište Srećko Papac i podpredsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast Mijo Ćošković danas su obišli gradilište infrastrukturnog projekta „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“ na lokaciji poduzetničke zone Ambarine u općini Gradište.

Infrastrukturni projekt „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“ je Partnersko vijeće Vukovarsko-srijemske županije jednoglasno usvojilo kao strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije i kao takav dio je Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije do 2020. godine.

Nakon zahtjevne pripreme tehničke i projektne dokumentacije, projekt je 2018. godine prijavljen na Ograničeni poziv za dostavu prijedloga razvojnih projekata Ministarstva poljoprivrede u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo sredstva za realizaciju projekta u iznosu 24.997.781,16 kuna.

Rezultat projekta će biti izgrađen i opremljen objekt inovacijske infrastrukture na lokaciji poduzetničke zone Ambarine u općini Gradište, opremljen s:

  • naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda,
  • modernim CNC strojem za izradu prototipa,
  • strojevima za pripremu i obradu drva,
  • alatima za tvorničku kontrolu kvalitete,
  • sušionicom,
  • eksperimentalnom sušionicom i
  • kotlovnicom na biomasu.

Inicijator projekta je Drvni klaster Slavonski hrast, nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a projekt provodi Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Korisnici infrastrukture i opreme će biti mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Tijekom 2019. godine Vukovarsko-srijemska županije je provela postupak javne nabave temeljem kojeg je potpisan Ugovor o izvođenju radova izgradnje Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, 3. skupine, s izvođačem radova Planum građenje d.o.o. Vukovar. U listopadu 2019. godine izvođač je uveden u posao te je započeo s izvođenjem radova. Do sada je odrađeno krčenje, skidanje humusa, kolčenje i ravnanje terena te je u tijeku armiranje i betoniranje temelja i zidanje upravne zgrade, hale za kondicioniranje i nadstrešnice za otpremu građe.

Tijekom obilaska gradilišta, direktor tvrtke Concept d.o.o. koja vrši stručni nadzor Tihomir Maras izvijestio je da se radovi odvijaju sukladno predviđenom operativnom i dinamičkom planu.