Europska komisija odobrila i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa

VINKOVCI, 14.04.2020. – Programi su odobreni na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore, koji je Europska komisija donijela 19. ožujka 2020., a koji je izmijenjen 3. travnja 2020. Ukupno je odobreno više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika kojima je otežano poslovanje zbog posljedica pandemije koronavirusa. Prvim programom HBOR-a, koji je Europska komisija odobrila prije nekoliko dana, za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja omogućen je ukupni kreditni potencijal na razini od cca 790 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna.

Ukupni kreditni potencijal za mjeru subvencioniranih kredita procjenjuje se na milijardu eura, od čega se 850 milijuna eura odnosi na prva dva modela, dok se na izravne kredite do visine od 800 tisuća eura po korisniku odnosi potencijal od 150 milijuna eura.

Program je namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima, a zamišljen je kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a, uz subvencije kamate koju je osigurala država, a provoditi će se putem tri osnovna modela.

  • okvirni krediti bankama, pri čemu će se sredstva države putem HBOR-a plasirati uz nula posto kamatne stope od polovice ukupne kamatne stope, a druga polovica će činiti kamatnu stopu banaka koja će biti ograničena u njenom najvećem iznosu,
  • krediti u suradnji s bankama po modelu podjele rizika te
  • izravni krediti HBOR-a gospodarstvenicima.

Cilj Programa je ograničiti rizik povezan s izdavanjem operativnih zajmova onim tvrtkama koje su najteže pogođene ekonomskim učinkom izbijanja koronavirusa, čime se osigurava nastavak njihovih aktivnosti.

Za više informacija o HBOR financijskim instrumentima obratite nam se na cekom@cekom.hr ili 032/540-685.