Centar kompetencija VSŽ u suradnji s partnerima službeno pokrenuo projekt koji uvodi blockchain tehnologiju u poljoprivredno-prehrambeni sektor

Početna konferencija projekta pod nazivom “Podrška poljoprivredno-prehrambenim zajednicama i mrežama u jugoistočnoj Europi kroz razvoj usluga digitalnog praćenja i kvalitete hrane korištenjem blockchain tehnologije”, financiranog iz projekta SmartAgriHubs programa Obzor 2020, održana je u hibridnom formatu 8.6.2022. godine. Dio posjetitelja i projektnih partnera prisustvovao je događaju u prostorijama tvrtke TERA TEHNOPOLIS d.o.o., dok je ostatak konferenciju pratio virtualnim putem. Sveukupno je događaj popratilo 60-ak sudionika zainteresiranih za tehnološke inovacije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Konferenciju je otvorila direktorica tvrtke TERA TEHNOPOLIS d.o.o., Ana Šarić, koja je pozdravila prisutne i ukratko predstavila partnere na projektu: Green Digital Innovation HUB (Green eDIH) iz Rumunjske, Hadas Bar iz Izraela, Smart Village iz Bosne i Hercegovine te DIH Tera, Centar Kompetencija i CUSPIS iz Hrvatske. Predstavnici partnera predstavili su svoje organizacije te vlastitu ulogu u projektu.

Glavni koordinator projekta Iulian Stoleriu (Green eDIH) i Vinko Kojundžić (CUSPIS) objasnili su prisutnima važnost sljedivosti hrane radi smanjenja kontaminacije i rizika od bolesti, odnosno važnost identificiranja problema prije negoli proizvod dođe do krajnjeg potrošača. Ujedno su time predstavili i problem na koji će se usmjeriti tijekom projekta. S druge strane, cilj je projekta povećati sudjelovanje digitalno inovacijskih centara (DIH) jugoistočne Europe u digitalnoj transformaciji poljoprivredno-prehrambenog sektora s naglaskom na sljedivosti hrane s pomoću blockchain tehnologija. Projekt će rješavati problem sljedivosti hrane upotrebom blockchain tehnologije, i to kroz sljedeće usluge:

  • Analiza ekosustava
  • Izrada plana agrodigitalizacije upotrebom blockchain tehnologija i provjera koncepta
  • Posredovanje, obrazovanje i razmjena znanja
  • Promocija i diseminacija projektnih rezultata
  • Laboratorij i podrška inovativnim poslovnim modelima

Konzorcijski partneri odabrali su specifične proizvode na koje će se usmjeriti tijekom projekta: jaja, crna slavonska svinja, jabuke, vino i avokado. Za jedan odabrani proizvod po partneru bit će implementirani svi elementi tehnološkog plana, koji će pokazati izvedivost i prednosti za svakog dionika. Partnerima će se kroz projekt pružiti nove digitalne usluge koje će kasnije prenijeti na svoje dionike, a sva novostečena znanja moći će koristiti i u svojem daljnjem djelovanju.

Okosnicu projekta, odnosno blockchain tehnologiju, prisutnima je predstavio osnivač tvrtke CUSPIS d.o.o., Vinko Kojundžić. Kroz predavanje je predstavio razvoj blockchain tehnologije te njezinu važnost za poljoprivredno-prehrambeni sektor, točnije za same proizvođače i potrošače. Što je najvažnije, razvojem pravog alata mogu se prikupiti informacije cjelokupnog lanca nabave te na jednostavan način prikazati krajnjem kupcu, koji će time moći vidjeti povijest svakog pojedinog prehrambenog proizvoda.

Konferencija je zaključena komunikacijom s prisutnima, gdje su svi sudionici imali priliku postavljati pitanja partnerima i saznati više o konkretnim problemima i prilikama. Nakon službenog dijela konferencije projektni partneri održali su sastanak konzorcija, na kojem su raspravljali o sljedećim koracima i zadacima projekta.

Projekt se provodi u razdoblju od svibnja do rujna 2022. godine, a usmjeren je na prerađivače hrane, potrošače, zakonodavnu i lokalnu vlast te predstavnike udruga za zaštitu potrošača. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane za više informacija i sudjelovanje u projektu da nam se obrate.

WEB: www.cekom.hr

E-MAIL: cekom@cekom.hr

TELEFON: 032/200-867

O projektu  SmartAgriHubs: 

SmartAgriHubs projekt je koji financira Europska unija kroz instrument financiranja Obzor 2020 te koji okuplja konzorcij od preko 164 partnera u europskom poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Cilj je projekta SmartAgriHubs digitalizirati europsku poljoprivredu promicanjem ekosustava poljoprivrednih inovacija posvećenim izvrsnosti, održivosti i uspjehu. Služi i kao katalizator za inovacije u pametnoj poljoprivredi. Prihvaćanjem i promicanjem europskih inovacija u poljoprivredi i IT sektoru, SmartAgriHubs proširuje digitalna rješenja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i pomaže poljoprivrednicima i njihovim poduzećima da postignu stvarne i ostvarive rezultate.

Centru kompetencija d.o.o.:

Vizija: Promicati i poticati bioekonomiju – pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala.

Misija: Jačati inovacijski potencijal za napredno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo.