Centar kompetencija sa Spačvom, Fraunhofer institutom, Thünen institutom za istraživanje drva i Njemačkim institutom za istraživanje biomase provodi projekt LignoLink

VINKOVCI, 19.06.2019. – U okviru provedbe projekta LingoLink, Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj i Spačva d.d. su bili domaćini dvodnevnoga posjeta njemačke delegacije u kojoj su bili Urban Kaiser s Fraunhofer instituta iz Leipziga, Romann Glowacki iz Njemačkog centra za istraživanje biomase i Dr. Jan Lüdtke iz Thünen instituta za istraživanje drva.

Prvog dana posjeta održani su sastanci u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori u Vukovaru s direktorom Ivanom Marijanovićem, u Hrvatskim šumama UŠP Vinkovci s voditeljem Damirom Dekanićem i koordinatorom projekata Danijelom Cestarićem, a u Drvodjelskoj tehničkoj školi u Vinkovcima prof. Josip Jovanovac je sa suradnicima predstavio aktivnosti Učeničke Zadruge Pinokio i suradnju s gospodarstvom na zajedničkim projektima.

Drugog dana je u Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima organiziran  sastanak s pročelnikom za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrijom Matićem, Robertom Lichtom iz Hrvatskog šumarskog instituta Centra za nizinske šume i Krunoslavom Buhačem iz Udruge privatnih šumposjednika Vukovarsko-srijemske županije. U tvrtki Spačva d.d. održan je radni sastanak na kojem su sudjelovali dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Drago Žagar, prodekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Pervan, i kao domaćini predsjednik Uprave Spačva d.d. dr. sc. Josip Faletar i voditelj kontrolinga Anđelko Dobročinac i direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj dr. sc. Ivan Ambroš.

Njemačka delegacija obišla je i upoznala se s konkretnim razvojnim potrebama tvrtki Bjelin Otok d.o.o., Spačva d.d., Šišarka d.o.o. i Ura kuhinje d.o.o. Teme sastanaka su bile suradnja gospodarstva i znanosti na konkretnim projektima razvoja, istraživanja i inovacija.

Dvodnevni posjet je zaključen obilaskom Šumarskog muzeja u Bošnjacima, koji je smješten u u zgradi sagrađenoj davne 1869. godine. Muzej je otvoren 2007. godine te predstavlja bližu i daljnju povijest šumarstva ovog kraja, a poglavito Spačvanskog bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka.

Projekt LignoLink – Razvoj Europske mreže istraživanja i inovacija u području bioekonomije

LignoLink je projekt kojeg financira njemačko Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a uz glavnog koordinatora Fraunhofer IMW instituta (Fraunhofer Center for International Management and Knowledge Economics) iz Leipziga, na projektu sudjeluje 15 partnera iz 12 EU zemalja. Hrvatski partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj i Spačva d.d., a uz njih na projektu sudjeluju i Institut za istraživanje drva Thünen iz Njemačke, Klaster bioekonomije iz Njemačke, Sveučilište prirodnih znanosti iz Estonije, Institut za istraživanje i razvoj proizvoda u području šumarstva i drvne industrije MEKA iz Latvije, Drvno-tehnološki institut Poznan iz Poljske, Tehničko sveučilište Zvolen iz Slovačke, Sveučilište primijenjenih znanosti Bern iz Švicarske, Šumarski fakultet Sveučilišta u Beogradu iz Srbije; Sveučilište Sopron iz Mađarske, Nacionalno šumarsko sveučilište iz Ukrajine, Institut za nacionalne resurse Luke iz Finske, Sveučilište Kaunas iz Litve i europska mreža InnovaWood.

Vrijeme trajanja projekta je od rujna 2018. do kolovoza 2020.

Glavni cilj projekta LingoLink je transformacija europske ekonomije bazirane na fosilnim gorivima u bioekonomiju i kružnu ekonomiju.

Naglasak projekta LignoLink je na pokretanju i razvoju europskih projekata razvoja i istraživanja u području bioekonomije bazirane na drvnoj sirovini.

LignoLink projekt povezuje postojeće klastere i regije sa znanstveno-istraživačkim kapacitetima za primjenu postojećih znanja u gospodarstvu središnje i istočne Europe.